Advertisements
Rate this post


ДУБАЙ, Об’єднані Арабські Емірати (AP) — У четвер кілька каналів державного телебачення Ірану транслювали зображення, на яких зображені лідери дисидентської групи у вигнанні та зображення із закликом до смерті верховного лідера країни, інцидент, який пізніше влада охарактеризувала як злом.

На кілька секунд на екрані спалахнула графіка, яка перервала трансляцію, щоб зобразити лідерів опозиційного угруповання «Моджахеди-і-Халк». Також з’явилося ім’я облікового запису в соцмережі, який стверджував, що є групою хакерів, які транслювали повідомлення на честь дисидентів. Також були перервані дві державні радіостанції.

Шахін Гобаді, представник паризького MEK, пізніше сказав Associated Press: «Нас, як і вас, щойно поінформували про цю проблему».

«Схоже, що це зробили прихильники МЕК та загонів опору на радіо- і телевізійних станціях режиму», – сказав він, не беручи прямої відповідальності. Він не надав жодних доказів на підтвердження свого твердження.

Злом був серйозним порушенням іранського державного телебачення, яке, як вважалося, контролюється і керується членами розвідувальних підрозділів Ісламської Республіки, зокрема її жорсткої Революційної гвардії. Такого випадку не було роками.

Відеоролик інциденту, який побачила AP, показує обличчя лідерів MEK Масуда Раджаві та його дружини Марьям Раджаві, раптово накладені на регулярні новинні програми каналу о 15:00. Чоловічий голос скандує: «Салют Раджаві, смерть (верховному лідеру) Хаменеї».

Потім над зображеннями ненадовго програє промова Раджаві. Можна почути, як він каже: «Сьогодні ми все ще вшановуємо час, коли оголосили смерть реакціонерам. Ми стояли на цьому».

Масуд Раджаві не з’являвся на публіці майже два десятиліття, і, імовірно, він помер. Зараз MEK керує Мар’ям Раджаві.

Державне телебачення Ірану заявило, що влада розслідуватиме вторгнення. Вочевидь, це стало останньою в серії незручних кібератак проти Ісламської Республіки, коли світові держави намагаються відродити пошарпану ядерну угоду Тегерана зі світовими державами. Інші атаки, в яких Іран звинувачує Ізраїль, були спрямовані на його ядерну програму.

У жовтні, напад на паливну систему Ірану паралізовані заправні станції по всій країні, що призвело до довгих черг розлючених автомобілістів, які днями не могли отримати субсидійне паливо. Кібератака на залізничну систему Ірану спричинила хаос і затримки поїздів. Ще один хак витік кадрів зловживань у її горезвісній в’язниці Евін.

Іран, який давно санкціонований Заходом, стикається з труднощами з отриманням сучасного обладнання та програмного забезпечення, часто покладаючись на електроніку китайського виробництва або старіші системи. Деякі системи диспетчерської в Ірані працюють під керуванням Windows 7, для якої Microsoft більше не надає виправлення. Це полегшило б потенційному хакеру націлювання. Піратські версії Windows та іншого програмного забезпечення поширені в Ірані.

Реза Алідаді, високопосадовець державного телебачення, пізніше заявив телеканалу, що напад, можливо, пов’язаний з допомогою іноземців.

«Здається, інцидент не простий, і це складна робота, яку можуть використовувати (тільки) власники технології», – сказав він, не вдаючись до деталей.

Перерви в трансляції іранського державного телебачення траплялися і раніше. У 1986 році ті, хто дивиться державне телебачення в Ірані, були здивовані, побачивши, що наслідний принц країни у вигнанні Реза Пехлеві виступає з промовою протягом приблизно 11 хвилин. Він висловив свою рішучість боротися з аятоллою Рухоллою Хомейні, засновником Ісламської Республіки, і попросив іранців їхньої підтримки.

Тоді люди припускали, що Пехлеві потенційно отримав допомогу від іноземної розвідки, яка контрабандно ввезла в країну передавач, щоб захопити сигнал. На тлі розкриття справи Іран-Контрас, звіти показали, що ЦРУ підтримало цю передачу, а також роботу радіостанції у вигнанні в Каїрі, яка вела мовлення проти Ісламської Республіки.

ЦРУ не відразу відповіло на запит про коментар щодо інциденту в четвер.

MEK починалася як марксистська група, яка виступала проти правління шаха Мохаммеда Рези Пехлеві. Вона стверджувала і підозрювалася в серії нападів на американських чиновників в Ірані в 1970-х роках, що група зараз заперечує.

Він підтримав Ісламську революцію 1979 року, але незабаром посварився з Хомейні і обернувся проти духовного режиму. Вона здійснила серію вбивств і вибухів, спрямованих на молоду Ісламську Республіку.

Пізніше MEK втік до Іраку і підтримав диктатора Саддама Хусейна під час його кривавої восьмирічної війни проти Ірану в 1980-х роках. Через це багато хто виступав проти цієї групи в Ірані. Незважаючи на те, що в основному базується в Албанії, до сьогодні група стверджує, що керує мережею в Ірані.

___

Слідкуйте за Джоном Гембреллом у Twitter за адресою www.twitter.com/jongambrellAP.





Source link

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *